1) Monumentendag 2022 met een feestelijk tintje 

28-07-2022

Dit jaar krijgen de open Monumentendagen een extra feestelijk tintje. Dit wordt ingegeven door het feit dat in 2022 de vierde molen van de viergang, kortweg Bovenmolen, 300 jaar geleden is gebouwd. 

De Stichting i.s.m. de vereniging Molenvrienden willen op zaterdagmiddag 10 september dit heugelijke feit graag met U, inwoner van de gemeente Zuidplas, vieren. Al zijn de voorbereidingen nog in volle gang staat in ieder geval vast dat voor leerlingen van de groepen zeven en acht -schooljaar 2022/2023- een dicht- en tekenwedstrijd wordt uitgeschreven met aantrekkelijke prijzen, die voor de beste drie gedichten en tekeningen beschikbaar worden gesteld (nader bericht volgt).

De intentie is om gedichten of tekeningen te ontvangen waarin ons cultureel/industrieel erfgoed in het algemeen en historische windmolens in het bijzonder centraal staan. Het gedicht of de tekening kan ingaan op de waarde, functie, achtergronden of omgeving van het erfgoed. Het is daarbij niet vereist om uit te gaan van watermolens alleen. Ook koren-, zaagmolens, steenovens of historische gebouwen in de gemeente Zuidplas dan wel bijbehorende ambachten komen in aanmerking om de creativiteit uit te leven. Per deelnemer kan slechts een gedicht of tekening worden ingezonden via molen4gang@gmail.com.

Tijdens de viering van het 300 jarig bestaan zal ook de huidige molenaar Johan Ottevanger het dagelijks beheer en de bediening van de Bovenmolen aan zijn zoon Jan, de zevende generatie van het molenaarsgeslacht Ottevanger, overdragen.

Bovenmolen: Foto Jolanda Bakker
Bovenmolen: Foto Jolanda Bakker
Maak een gratis website.